Taśmy piekarnicze Conti Bake BE 6570

Taśmy piekarnicze Conti Bake BE 6570:

Taśma piekarnicza Conti Bake pleciona bezkońcowo lub z wplecioną spiralą poliestrową SS52

Chcielibyśmy przedstawić Państwu taśmy piekarnicze CONTI BAKE, które w momencie wprowadzenia na rynek wywołały wielkie poruszenie i stały się ogromnym przebojem. Używane w wielu urządzeniach piekarniczych m. in. w garowniach i w różnego rodzaju maszynach transportujących ciasto.

Z właściwości, które zainteresują Państwa w pierwszej kolejności możemy wymienić:

  • w pełni syntetyczną bardzo odporną tkaninę – gwarantującą długą żywotność;
  • mocny wątek z przędzą jednowłóknową zapewniający dużą stabilność poprzeczną;
  • duża stabilność taśmy zapewnia idealne przyleganie i odporność na rozciąganie;
  • łatwość w sterowaniu oraz idealne warunki ślizgowe;
  • bardzo dużą giętkość samej tkaniny, jak i połączeń zakończonych spiralą poliestrową typu SS52 pozwalających pokonać rolki nożowe o średnicy 6 mm;
  • wysoką przepuszczalność powietrza;
  • łatwość w czyszczeniu.
taśma piekarnicza Conti Bake BE 6570​ taśmy piekarnicze

Najważniejsze cechy:

  • taśma poliestrowa;
  • waga standardowa 1500 g/m2;
  • grubość 2,2 mm;
  • wyprodukowane zgodnie z atestem FDA  do kontaktu z nieopakowaną żywnością;
  • wytrzymałość na rozerwanie 144 kN/cm;
  • współczynnik tarcia na stali nierdzewnej 0,15;
  • powierzchnia strony nośnej nieprzywierająca do ciasta;
  • odporność na stałą temperaturę 140 °C, chwilową do 220°C;
  • odporna na pleśń.
Conti bake be 6570 akcesoria piekarnicze

Zastosowania: 

  • tunele piekarnicze;
  • transportery wyposażone w rolki nożowe;
  • proces kształtowania i wyrabiania ciasta;
  • systemy przechowujące;
  • załadunek do pieców.

Taśmę piekarniczą Conti Bake można zastosować wszędzie tam, gdzie ciasto jest mokre lub suche i ma do pokonania duże odległości lub pozostaje długi czas na taśmie, a na koniec musi pokonać małą rolke nożową. Jest ona idealnym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o szybki montaż taśmy i niski czas przestoju urządzeń. Spirala SS52 w całości wykonana jest z PE, co dodatnio wpływa na charakterystyki przewijania taśmy i wyklucza kontakt ciasta lub wypieków z metalem.

Taśma piekarnicze Conti Bake sprawdza się o wiele lepiej niż taśmy filcowe, które muszą być regularnie wymieniane ze względu na zabrudzenie, brak prostego ślizgu, rozciągnięcie czy skurczenie poprzeczne.

filc wełniany taśma filcowa akcesoria do piekarni

Dane techniczne:

Typ:

CONTI BAKE BE6570

Konstrukcja taśmy:  strona nośna:

 

100% poliester, wielowarstwowa, z powierzchnią przypominającą filc,

nie przywierająca do ciasta, przepuszczalność powietrza 1000 m³/h

przy 10 mmWS

strona bieżna:

100% poliester, jednowarstwowa, współczynnik tarcia 0,15 po stali

Kolor:biały
Grubość:2,2 mm
Waga:ok. 1500 g/m²
Szerokość:do 2200 mm bez dodatkowych połączeń wzdłużnych
Wytrzymałość na rozerwanie:  166 kg/cm
Wytrzymałość na rozciąganie: dla 1% rozciągnięcia 5 kg/cm szerokości
Minimalna średnica rolki:  6 mm
Odporność na temperaturę:ciągła 140ºC, chwilowa 220ºC
Właściwości chemiczne:odporna na wodę, wilgoć, oleje, tłuszcze roślinne i zwierzęce
Połączenia:wpleciona spirala poliestrowa
Czyszczenie:taśma może być czyszczona różnego rodzaju środkami chemicznymi, gorącą wodą pod wysokim ciśnieniem

Rodzaje połączeń:

Wpleciona spirala poliestrowa dostępna w różnych typach:

  • SS52 – standardowa (dla rolek od 6 mm średnicy);
  • SS52 PEEK (wytrzymała na temperaturę do 300ºC).
ss52
ss52 peek