Zastosowanie taśm w piekarnictwie

Odporne na oleje i tłuszcze, o różnorodnej strukturze umożliwiającej transport lepkich ciast i możliwość pracy w różnych temperaturach – to cechy, którymi charakteryzują się taśmy transportujące w piekarnictwie. Mało która piekarnie może sobie bez nich poradzić.

Taśmy transportujące – czym są?

Obecnie niemal w każdej gałęzi przemysłu – czy to lekkiego, czy ciężkiego – wykorzystywane są taśmy transportujące, które skutecznie usprawniają proces produkcyjny oraz pozwalają na odciążenie pracowników. Działają długotrwale i bezawaryjnie, gdy są prawidłowo dobrane. Gwarantują nie tylko bezproblemową lokację produktów, ale również inne czynności, jak między innymi chłodzenie czy szlifowanie. Praca taśm produkcyjnych jest stosunkowo cicha, a dodatkowo można je eksploatować w różnych warunkach – wyróżniają się wytrzymałością i odpornością na ścieranie.

W piekarni ani rusz bez taśmy

Trudno wyobrazić sobie działanie piekarni bez taśm transportujących. Na rynku dostępne są taśmy usprawniające proces produkcji na wszystkich etapach – od wyrabiania ciasta, po jego transport na przenośnikach z rolkami nożowymi, następnie wypiekanie w tunelach, aż po przenośniki odkładające. To znaczne ułatwienie. Dodatkowo taśmy transportowe stosowane w piekarnictwie są bezpieczne dla żywności, przepuszczają powietrze, odporne na temperaturę ciągłą 140°C (chwilowo do 220°C).

Do istotnych cech charakterystycznych można jeszcze zaliczyć odporność na wilgoć, oleje, smary oraz wyjątkową strukturę, która umożliwia nieprzywieranie ciasta do powierzchni taśmy, co znacznie ułatwia transport lepkich ciast. Nie ma problemów z bezpośrednim kontaktem z mąką, cukrem, olejem, ciastami, herbatnikami, czekoladą, ciastem niewypieczonym, herbatą, kawą, emulsjami czy polepszaczami.