CONTI BAKE BE 6570
Taśmy piekarnicze plecione bezkońcowo lub z wplecioną spiralą poliestrową SS52
Chcielibyśmy przedstawić Państwu taśmę piekarniczą CONTI BAKE, która w momencie wprowadzenia na rynek wywołała wielkie poruszenie i stała się ogromnym przebojem. Używana w wielu urządzeniach piekarniczych m. in. w garowniach i w różnego rodzaju maszynach transportujących ciasto.
Z właściwości, które zainteresują Państwa w pierwszej kolejności możemy wymienić:
- w pełni syntetyczną bardzo odporną tkaninę – gwarantującą długą żywotność;
- mocny wątek z przędzą jednowłóknową zapewniający dużą stabilność poprzeczną;
- duża stabilność taśmy zapewnia idealne przyleganie i odporność na rozciąganie;
- łatwość w sterowaniu oraz idealne warunki ślizgowe;
- bardzo dużą giętkość samej tkaniny, jak i połączeń zakończonych spiralą poliestrową typu SS52 pozwalających pokonać rolki nożowe o średnicy 6 mm;
- wysoką przepuszczalność powietrza;
- łatwość w czyszczeniu.

Najważniejsze cechy:
- taśma poliestrowa;
- waga standardowa 1500 g/m2;
- grubość 2,2 mm;
- wyprodukowane zgodnie z atestem FDA do kontaktu z nieopakowaną żywnością;
- wytrzymałość na rozerwanie 144 kN/cm;
- współczynnik tarcia na stali nierdzewnej 0,15;
- powierzchnia strony nośnej nieprzywierająca do ciasta;
- odporność na stałą temperaturę 140 °C, chwilową do 220°C;
- odporna na pleśń.
Taśmę Conti Bake można zastosować wszędzie tam, gdzie ciasto jest mokre lub suche i ma do pokonania duże odległości lub pozostaje długi czas na taśmie, a na koniec musi pokonać małą rolke nożową. Jest ona idealnym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o szybki montaż taśmy i niski czas przestoju urządzeń. Spirala SS52 w całości wykonana jest z PE, co dodatnio wpływa na charakterystyki przewijania taśmy i wyklucza kontakt ciasta lub wypieków z metalem.
Taśma Conti Bake sprawdza się o wiele lepiej niż taśmy filcowe, które muszą być regularnie wymieniane ze względu na zabrudzenie, brak prostego ślizgu, rozciągnięcie czy skurczenie poprzeczne.